Den 13. august 1961 startet byggingen av det som skulle vise seg å være et effektivt skille av Vest-Berlin og Øst-Berlin. Oppføringen av Berlinmuren kom etter initiativ av DDR (Deutsche Demokratische Republik), og var i hovedsak et grep for å hindre innbyggere av det sovjet-kontrollerte Øst-Berlin, å flykte over til Vest-Berlin der de allierte styrkene holdt til (amerikanere, briter og franskmenn).
Berlinmuren ble ikke bare et fysisk skille mellom Øst- og Vest-Berlin, men også et symbolsk skille mellom Vestens demokrati, og Østens kommunisme.
Utforming av Berlinmuren
Det er anslått at det hver dag flyktet rundt 1.500 mennesker fra Øst- til Vest-Berlin, i hovedsak på grunn av Sovjets undertrykkende politiske og økonomiske forhold. Berlinmuren ble så et faktum for å dempe skadene på ledernes troverdighet, og ikke minst for å sikre de ansatte i DDR. I løpet av 24 timer ble Berlins gater totalt revet opp, ødelagt av tanks og offentlige transportmidler som tog og T-bane stengt av. Resultatet ble et piggtrådgjerde på 154 kilometer.
Da man i etterkant fant ut at dette gjerdet var for lett å passere, ble det besluttet at man skulle bygge et nytt gjerde som gikk parallellt med det første, men med ca. 100 meters mellomrom. Dette mellomrommet fikk det passende navnet “Dødsstripen” og ble i senere tid gjenstand for ufattelig mange triste skjebner. Mellomrommet ble i tillegg belagt med miner, snubletråder og blottet for skjulesteder slik at vaktene enklest mulig kunne skyte rømlingene.
Etter hvert ble også disse piggtrådgjerdene sett på som utilstrekkelige, som så førte til oppføringen av en betongvegg i 1965, før man i 1975 bygget den kraftige betongveggen “Stützwandelement UL 12.11”. Veggen hadde en høyde på 3.6 meter, bredde på 1.5 meter og var utstyrt med et horisontalt rør på toppen for å ytterligere hindre rømning. For å toppe det hele ble det også oppsatt over 300 vakttårn, bunkere, signalgjerder og piggtråd.
Berlinmurens fall
En viktig brikke for fallet av Berlinmuren kom da Gunter Schabowski i 1989 annonserte at grenseovergangene ville bli åpnet for folk som ville reise utenlands. På kort tid ble grenseovergangene stappfulle av store folkemengder. Uvitende om hva de skulle gjøre med situasjonen, fikk til slutt grensevaktene ordre om å åpne porten overgangene.
Det som tidligere hadde føltes umulig var nå virkelig. Berlinmuren stod for fall og dagene som fulgte var proppet med feiringer og jubelscener. Berlinmurens fall blir blant folk flest ansett for å ha skjedd den 9. november 1989, til tross for at ødeleggelsen fortsatte uker frem i tid.
Biter av Berlinmuren er i dag å finne på en rekke ulike steder i verden, blant annet på universiteter, offentlige bygninger, museer og hotellresepsjoner. I Berlin kan du finne deler av Berlinmuren på Berlin Wall Memorial langs Bernauer Strasse.
Les forøvrig mer om severdigheter i Berlin du kan besøke.
Skriv en kommentar