• Meny
  • Meny

Kontakter og støpsler i Berlin og Tyskland – trenger du adapter?

Tilgangen på strøm og det å kunne lade opp elektrisk utstyr er noe som tas forgitt, og man tenker kanskje ikke over at det er andre støpsler eller annen spenning i strømmen i andre land. I Europa er det generelt likt, med unntak av England der det er en annen type støpsel og kontakt.

Mange har opplevd å skulle lade kameraet, mobilen eller bruke hårføner for så å kortslutte og kanskje til og med ødelegge elektrisk utstyr. I en digital hverdag er det ikke et alternativ å ikke ta med mobil eller fotoapparat. Det å kunne lese epost og nettaviser krever strøm, og det er ofte heller ikke noe alternativ å la laptopen ligge igjen hjemme. Det er ikke bare kommunikasjonsmidler som skal ha strøm, men personlige hygieneapparater som tannbørster, barbermaskin, hårføner eller rettetang er å finne i mange kofferter. Og skal man kjøpe elektrisk utstyr er det enda viktigere å tenke på hvilken spenning og kontakt apparatet er lagd for, slik at det ikke oppstår kjedelige situasjoner når man kommer hjem og oppdager at utstyret ikke er kompatibelt med norske støpsler og strømspenning.

Hvor mange volt brukes i Tyskland og Berlin?

I Berlin og Tyskland er det 220-240 volt spenning, det samme som i Norge, men det er likevel viktig å passe på hva man plugger inn i veggen. Støpslene i Berlin bruker en av de to europeiske standardene (jordet og ujordet strømstøpsel): C-type europlug og E/F-type Schuko, det er de samme støpslene som i Norge.

Hvis kontakten likevel ikke passer med støpslet, trenger du en reiseadapter. Det finnes multiadapter som har ulike innstillinger til forskjellige typer støpsler, da er man sikker på å få ladet opp eller koblet til strøm. Denne kan brukes på reise til land der strømstøpslene er annerledes enn i Europa.

Saken fortsetter under bildet.

kontakter-elektrisitet-stopsel-berlin-tyskland

Ofte har hotellrommene egne støpsler for hårfønere og barbermaskiner på badet. Dette fordi disse apparatene drar mer strøm (watt) enn for eksempel vanlige mobillader. Disse støpslene er som regel merket med et firkantsymbol. Har man apparater som er beregnet for lavere spenning er det best å bruke en omformer som reduserer spenningen inn til batteriet og dermed beskytter enheten.

De fleste ladere har en omformer som gjør dette for deg. Det er viktig å huske på at en vanlig reiseadapter ikke omformer spenningen, men simpelthen lar en koble en kontakt konstruert for en spesifikk type støpsel inn i et annet støpsel. Det finnes også reiseadapter som fungerer som omformere, men disse er gjerne spesialdesignet for å passe med kontakter fra ett land til strømuttak i et annet bestemt land.

Bruke elektrisk utstyr kjøpt i Tyskland i Norge

Siden strømspenningen og kontaktene er de samme i Tyskland som hjemme i Norge er det ikke noe problem å kjøpe elektrisk utstyr når man er på ferie i Berlin eller andre steder i Tyskland. Kanskje kan man også finne bedre tilbud på tyskproduserte merkevarer som for eksempel Braun, Bosch og så videre. Da er det greit å være klar over at strømspenningen i Tyskland er 220 – 240 volt, og at utstyret er laget med tanke på dette.

Flere tips for deg som skal til Tyskland? Se våre guider for Berlin her.

Anbefalte aktiviteter i Berlin:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *