• Meny
  • Meny
Pergamon museum Berlin kunst kultur museet

Pergamonmuseet

Permamonmuseet er navnet på et av fem museer lokalisert på Museumsøya i Berlin. Museet har hentet sitt navn fra Pergamonalteret som okkuperer et helt rom i museet.

Alteret ble gravd frem av tyske arkeologer i Pergamon, en gresk oldtidsby i Lilleasia i dagens Tyrkia. Markedsporten fra Milet, Istarporten og Mschatta-fasaden utgjør øvrige viktige objekter i museets samlinger.

Pergamon museet kunstutstilling i Berlin
Berlin, Germany – September 21, 2015: Pergamon Museum in Berlin. Germany.

Museet er sammensatt av tre avdelinger, Museet for islamsk kunst, Det forasiatiske museet og Samlinger av klassiske antikviteter. Det ble først åpnet i 1930, etter planlegging i 1907 og start av byggeprossessen i 1910. Utviklingen ble sterkt redusert og tilsidesatt under den første verdenskrig, revoulsjonen og inflasjonen på tidlig 1920-tallet.

Samlinger og utstillinger

Delen av museet som huser de greske og romerske antikvitetene blir av mange ansett som museets mektigste. Herunder finnes blant annet det tidligere nevnte Pergamonalteret fra 180-160 år f.Kr, et mesterverk inspirert av kampen mellom oldtidens guder og titaner, samt Markedsporten fra Milet. Øvrige samlinger viser frem skulpturer, vaser, mosaikk, inskripsjoner og arkitektoniske levninger, store deler fra Antikkens Hellas.

Turistene beundrer Pergamonmuseets utstillinger:

pergamon-museum-berlin-utstillinger

Pergamonmuseet inneholder videre et område på 2.000 kvadratmeter for tar for seg over 6.000 år med historie, kultur og orientalske gjenstander. Tronsalsfasaden til Nebukadnesar II, en modell av Babels tårn, samt den babylonske Istarporten står som tre av de viktigste objektene fra Den forasiatiske delen av museet.

Den islamske delen har i hovedsak lagt sitt fokus på Midtøsten, Egypt og Iran fra perioden 700 – 1800. Ta et dypdykk inn blant smykker, keramikk, tekstiler, treverk, kalligrafi, pyntegjenstander og dekorasjoner.

Pergamonmuseet holder åpent syv dager i uken.

Tips: Usikker på hva du bør se i Berlin? Les vår reiseguide for Berlin.

Anbefalte aktiviteter i Berlin:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *