• Meny
  • Meny
Reiseguide for Berlin

Reiseguide for Berlin – 10 ting du ikke kan gå glipp av

Berlin er så fullspekket av severdigheter at det er tilnærmet umulig å velge ut noen få man absolutt bør få med seg, men ved hjelp av denne listen får man i det minste en god pekepinn på hvor man bør begynne.

1. Berlinmuren. Eller rettere sagt, det lille som er igjen av den. Etter murens fall i 1989 er den grundig plukket fra hverandre og fjernet, ikke minst av folk som har ønsket seg en bit av den som souvenir. Man kan imidlertid fortsatt se spor etter den originale muren enkelte steder, og ved museet ved Checkpoint Charlie kan man lære mer om murens historie, Stasi og DDR.

2. Brandenburg Tor, selve symbolet på den kalde krigen og Berlin. Riktignok er Brandenburg Tor etter hvert blitt litt av en turistfelle, men det er likevel verdt et besøk. Det var tross alt her Ronald Reagan i sin tid ba den russiske presidenten om å rive muren, og ettersom Brandenburg Tor også overlevde de alliertes angrep under annen verdenskrig har den en sterk rolle hos mange.

3. Bahnhof Zoo. Ikke så mye fordi dette var det vestlige Berlins viktigste knutepunkt under den kalde krigen, men minst like mye fordi det var her Christiane F. i sin tid vanket med vennene sine.

4. Unter den Linden. En gang i tiden en av Europas travleste gater. En spasertur under lindetrærne bør oppleves. I disse dager gjennomgår den tidligere paradegaten en større renovering for å sette den tilbake til sin fordums prakt.

5. Kurfurstendamm. Berlins handlegate nummer én. Her finner man stort sett alt hva hjertet begjærer, og litt til. Sett av en hel dag i dette området, og gå på skattejakt i de små forretningene som skjuler seg i de mange sidegatene.

Alltid mye liv langs handlegaten Kurfurstendamm:

reiseguide-berlin-shopping-kurfurstendamm6. Minnesmerket over Europas myrdete jøder. En sterk opplevelse man ikke bør gå glipp av hvis man først er i Berlin. Få også med dere det lille museet under monumentet, men vær imidlertid oppmerksom på at dette kanskje ikke er for de aller yngste barna.

7. Loppemarked. Eller «flohmarkt» som Berlinerne selv kaller det. Et must hvis man besøker Berlin, og spesielt om sommeren er det mange av dem. Noen store som strekker seg over flere dager og andre som bare varer i noen få timer. Uansett størrelse er man nesten garantert å finne noe morsomt å ta med seg hjem igjen. Snurrepiperier og antikviteter om hverandre – husk kontanter.

8. Riksdagsbygningen. Selve symbolet på gjenforeningen og demokratiet i Tyskland. Spilte dessuten en viktig rolle under annen verdenskrig og vi har vel alle sett det ikoniske bildet hvor to russiske soldater heiser det russiske flagget på toppen av Reichstag etter bombingen i 1945.

9. Museumsøya i hjertet av Berlins gamleby. Her finner man flere museer som inneholder noe av det fremste tysk kulturhistorie og kunst har å by på. Artefakter fra hele verden og det anbefales å bruke minst én dag på øya. Hele komplekset er oppført på UNESCOs liste over verdensarvsteder, og når man ser de fantastiske bygningene er det lett å forstå hvorfor.

10. Checkpoint Charlie. Den desidert best kjente av alle grenseovergangene mellom det tidligere øst- og vest-Berlin. Her møttes amerikansk og sovjetisk sektor og den er ofte omtalt i forskjellige spionromaner med handling fra den kalde krigen. Selve navnet betyr ingenting annet enn at det er «sjekkpunkt C» som uttales «Checkpoint Charlie» på «militærspråk».

Kan for øvrig anbefale å være med på en sightseeingbuss. En utmerket måte å se mye av byen på kort tid. Billetter kan kjøpes her.

Anbefalte aktiviteter i Berlin:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *