• Meny
  • Meny
Brandenburger Tor monument bygning Berlin

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor, definitivt et av Berlins mest kjente landemerker og navnet på en triumfbue med plassering ved Pariser Platz. Triumfbuen er først og fremst et symbol på fremgang og gjennombrudd, som ved Berlinmurens fall i 1989.

Mens Brandenburger Tor tidligere fungerte som et skille mellom Øst- og Vest-Berlin, har den nå blitt et uttrykk for gjenforenelse og frigjøringen fra kommunismen.

Brandenburger Tor monument bygning Berlin natt kveld

Brandenburger Tor fungerte tidligere som hovedinngangen til Berlin, under Berlinmurens tid. Under fallet i 1989 var Brandenburger Tor gjenstand for en livlig feiring for å hedre gjenforeningen. Den ble deretter offisielt åpnet som gjennomfartsåre den 22. desember 1989. Skader fra andre verdenskrig, samt ødeleggelser som følge av den økte trafikken etter åpningen gjorde det nødvendig med gjennomgående restaurering i 2001 – 2002.

Brandenburger Tor – et selvskrevent samlingspunkt

brandenburger-tor-berlin-moteplass-severdighet

Det var arkitekten Carl Gotthard Langhans som stod for oppføringen av det nye monumentet i tidlig-klassisistisk stil i perioden 1788 – 1791, etter den originale oppføringen på starten av 1730-tallet. Langhans hentet inspirasjon fra Propylaea, et monument med funksjon som passasje til Acropolis i Athen, som ga grunnlaget for det 65 meter brede, og 28 meter høye bygget.

Monumentet består av seks søyler på hver side med 11 meter dype tverrgående bjelker som danner fem passasjer. På toppen rager den tyske ørn, over det prøyssiske jernkorset, og en vogn med den romerske fredsgudinnen Victoria, trukket av fire hester.

Plassen ved Brandenburger Tor er svært populær rundt midnatt på nyttårsaften når over én million mennesker samles for å få med seg fyrverkeriet.

Les også om andre attraksjoner i Berlin.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *