• Meny
  • Meny

Det tyske kjøkken og Tysklands tradisjonsretter

Det å definere det tyske kjøkkenet på få setninger er ingen enkel jobb. Det som hvert fall er sikkert er at kjøkkenet er langt mer komplekst enn pølser, sauerkraut og øl. I tillegg vil hver tyske region ha sin vri og egne tradisjoner, som igjen gjør oppgaven enda mer vrien.

Sikkert er det hvert fall at det tyske kjøkkenet byr på rike og tidvis intense smaker, tradisjonsrike tilberedningsmåter og masse historie.

Sauerkraut – en tysk klassiker

Det er først og fremst svin, okse og fjærkre som står i høysetet når det gjelder konsumpsjon av kjøtt i Tyskland. Blant fjærkre spises det mye kylling, men også kalkun, and og gås. Lam har overraskende nok ikke en viktig rolle i det tyske kjøkken.

På fiskefronten er det ørret som dominerer, men også abbor, karpe og gjedde representeres i tyske tradisjonsretter. Blant grønnsaker serveres ofte gulrot, brokkoli, neper, erter og ulike former for kål.

Sistnevnte serveres i flere varianter, deribant oppkuttet og gjæret som sauerkraut, en variant som kan minne noe om den norske surkålen, med betydelig mindre sukker.

Tyske tradisjonsretter

Vandrer du langs Berlins gater trenger du normalt ikke gå langt før du finner et “hull-i-veggen-sted” som selger Currywurst. Dette er en klassiker innen den tyske pølseverdenen som består av kokt eller fritert pølse, som kuttes opp og serveres med en dressing laget av ketchup/tomatsaus og currypulver. Som tilbehør får du ofte pommes frites eller rundstykker.

Vi kommer heller ikke utenom Bratwursten, en lang pølse laget av kalv, okse eller svin. Serveres ofte i pølsebrød med sennep. Bestiller du Bratwurst på pub kan du ofte også få servert sauerkraut og potetsalat.

Pølser har generelt sett en meget viktig plassering i de tyske tradisjoner, med flere tusen ulike varianter å velge i. Alt fra røkte, til kokte og spekede. Med timian og rosmarin, til sennep, allehånde og pepperblandinger. Noen også laget på svineblod og servert som Blutwurst.

Klassiske kjøttretter

Eisbein er en annen favoritt blant lokalbefolkningen, en matrett bestående av langtidsbresert svineknoke (ofte speket eller røkt), potetpuré, sauerkraut og sennep. Blir du bedt til storfest hos en tysk familie skal du heller ikke se bort ifra at de byr på Spanferkel, det vil si helgrillet svin.

Eisbein med sauerkraut og sennep:

tyske-tradisjonsretter-tradisjonsmat-eisbein

Store stykker av kjøtt blir ofte langtisstekt i ovnen, eller bresert i smaksrik kraft med urter og grønnsaker. Mindre, møre stykker kan gjerne bli servert pannestekt, eksempelvis panert eller servert som biff med potetmos, dampede grønnsaker og urtesmør.

En av Tysklands mest kjente retter lyder navnet Sauerbraten og består av store stykker av okse, svin, lam eller reisdyr. Kjøttet marineres i en blanding av vin, eddik, vann, urter og grønnsaker over et par dager og breseres så rolig over flere timer. Serveres tradisjonelt med potetdumplings, kokte poteter eller Spätzle, en type eggnudler.

Sauerbraten tysk mat tradisjonsmat tradisjonsrett Tyskland

Tyske desserter og kaker

Som søt avslutning finner du gjerne kaker og paier med store mengder frukt eller bær. Svært kjent er også sjokoladekaken med kirsebær og krem (engelsk: Black Forest cake), samt ostekaken med kvarg som ostebase.

Berlinerboller, pannekaker, vafler og iskrem har også en sentral rolle i de tyske, søte hjerter.

Se også tips til gode restauranter i Berlin, samt info om tyske ølsorter og ølbryggerier.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *