• Meny
  • Meny
Berlin kostnader priser levekostnader budsjett

Levekostnader i Berlin

Sitter du med tanken på å flytte til Berlin? Midlertidig emigrere for å nyte lavere levekostnader? Berlins korte avstand fra Oslo Lufthavn Gardermoen gjør byen til et gunstig alternativ om du jobber webbasert, ønsker å studere, eller rett og slett ta på deg lønnet arbeid. Prisene er selvfølgelig like aktuelle om du kun er på kort visitt i byen.

Leilighet i Berlin

Leieprisene i Berlin ligger gjennomsnittlig 60 % lavere enn Oslo. Regn med å betale rundt 5000 kr per måned for en studioleilighet i sentrum. Leiligheter med ett soverom øker gjerne prisen med 1.500 – 2.000 kr. Beliggenhet spiller naturlig nok en svært sentral rolle på leieprisen, der områder som Mitte og Prenzlauer Berg er blant de dyreste, mens Kreuzberg og Friedrichshain jevnt over holder et lavere prisnivå. Regn med å betale 2-3 måneders depositum, samt en avgift til utleiemegler dersom du benytter deg av dette.

Mat i Berlin

Matvareprisene i Berlin holder gjennomsnittlig et 50 % lavere prisnivå enn Oslo. I praksis betyr dette at du gjerne kan betale 70 kroner for et måltid på en relativt billig restaurant, mens menyene på Mc Donalds ligger på ca. det tilsvarende. Av konkrete eksempler fra dagligvareforretningene kan vi nevne én liter melk til 6 kroner, lokalprodusert ost til 75 kr/kg, ferske kyllingbryst til 55 kr/kg og tomater til 20 kr/kg.

Det kan lønne seg å kjøpe mat på lokale markeder:

levekostnader-mat-marked-berlin

Prisene på tysk øl i butikk ligger ofte på rundt 8 kr halvliteren. Vin på den midtre delen av kvalitetsskalaen får du til 45 kr per flaske, mens du gjerne må ut med 55 kr for en 20-pakning med røyk.

Faste utgifter

Faste kostnader som strøm, vann og renovasjon kommer gjerne på 1250 kr for en leilighet på 50 – 60 kvm. Ønsker du internett i tillegg vil dette ligge på 150 – 200 kr for linjehastighet på 10-20 mb/s. Enveisbillett på metro/trikk/buss vil koste deg 25 kr, månedskort i underkant av 700 kroner. Månedskort på treningsstudio kan du få presset ned like under 200 kr.

Anbefalte aktiviteter i Berlin:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *