• Meny
  • Meny

Om kontanter og minibanker i Berlin

De fleste vil nok reise til Berlin med et kredittkort i pengboka, eller et bankkort med lave eller ingen utgifter ved betaling og uttak i utlandet. Men, det er også veldig praktisk med noen kontanter for småkjøp, billetter til buss, metro og tog, og eventuelt lokale butikker som ikke har bankterminal.

På mange markeder er også flere boder uten bankterminal, så her vil det være godt å ha kontanter tilgjengelig. Kredittkort godtas som regel ikke, med mindre man er villig til å betale med bankkort som kan pålyde mange prosent i avgift, så er det nok best med kontanter.

Bruken av kredittkort i Tyskland

Siden Berlin, og Tyskland generelt, er en kontantbasert økonomi er det mange turister som bruker minibanker aktivt i løpet av ferien. Dette er stor kontrast til Norge hvor man kan bruke bankkortet til nesten alt, men mange banker legger på avgifter for bruk av bankkort her i hjemlandet også, og enda verre kan det bli ved hyppig bruk av bankkortet i utlandet – avtalevilkårene for bankkortet bør sjekkes nøye. På den andre siden er kontantøkonomien i Tyskland også ganske lik den i Norge, dvs at man også her hjemme kan møte på problemer dersom man ønsker å betale med kredittkort.

I dagliglivet bruker tyskerne kontanter, Tyskland er stort sett kontantbasert. Kredittkort er sjedent brukt for å betale for småting, og når tyskerne vil betale med kort bruker de vanligvis EC-kort, et slags debetkort som er linket til brukskonto. Kredittkort brukes som regel ved spesielle transaksjoner som for eksempel betaling for leiebil og hotellovernattinger, samt andre steder som vanligvis er ofte besøkt av turister.

Ellers vil de fleste butikker og restauranter helst ha betaling i form av kontanter eller fra et kort linket til brukskonto. Siden alle går rundt med kontanter er ikke turister med lokal valutta et spesielt utpekt mål for lommetyver: Berlin er en relativt trygg storby, men selvfølgelig bør man ta sine forsiktighetsregeler som på alle andre steder.

Hvor finner du minibankene?

Kontanter brukes til det meste, og det betyr at det er minibanker å finne nærmest over alt. De fleste er plassert inne i bankfilialene med adgang etter åpningstid ved å sette inn bankkortet i døren for å åpne. De største bankene i Berlin er: Berliner Bank, Berliner Sparkasse, Berliner Volksbank, Citibank, Commerzbank, Deutsche Bank og Dresdner Bank, og det er disse som er lettest å finne og som har flest minibanker.

Saken fortsetter under bildet.

minibank-penger-kontanter-berlin-tyskland

Det er ikke mange «hull-i-veggen»-uttak langs gatene, men de fleste U-Bahnstasjoner i Berlin har en minibank på platformen. Så godt som alle minibanker lar deg ta ut penger fra en utenlandsk bank både med kredittkort og bankkort som er kompatible med Plus, Maestro og/eller Cirrus-nettverk, men husk at avgifter kan påløpe uttaket så det kan være lurt å spørre banken eller kredittkorttilbyderen om detaljer før avreise.

De fleste minibanker tar de vanlige kortene som Visa, Mastercard, Diners Club International og American Express. I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig å ta ut euro i hjemlandet med mindre det er store avgifter for å ta ut penger med kreditt- eller bankkortet ditt i tysk minibank, men noen ganger kan man også få mye valuta for pengene.

Vet du hvordan det er med kontakter og støpsler i Berlin? Les vår guide om emnet.

Anbefalte aktiviteter i Berlin:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 kommentar