• Meny
  • Meny

Berlinerdom

Berlinerdomen er den desidert største kirken i Berlin, og blant de største i hele Tyskland. Kirken ligger vakkert til på øya Museumsinsel (museumsøya) i elven Spree, i hjertet av Berlin.

Første gangen man hører om kirken er så tidlig som i 1465, da det daværende Sant Erasmus-kapellet blir opphøyet til slottskirke i forbindelse med slottet Cölln som lå på den samme øya.

Siden er kirken både bygget om, revet ned og bygget opp igjen flere ganger, og den prøyssiske konge og tyske keiser Wilhelm II har tegnet den nåværende grunnskissen, som senere ble gitt til den kjente arkitekten Julius Raschdorff som også fikk i oppdrag å bygge den nye domen der hvor kirken opprinnelig lå.

Den nye domen sto ferdig i 1905, men ble så ødelagt under et bomberaid i Berlin i 1944, at det skulle gå nesten 50 år før den kunne brukes igjen, i 1993.

Hva finner du i Berlinerdom?

Berlinerdom-berlin-katedral-kirke

I dag er domen et populært sted for både kirkelige og kulturelle handlinger, og årlig strømmer det tusenvis av turister til fra stort sett hele europa for å ta det imponerende bygget i nærmere øyesyn. Kirken er åpen for både omvisninger og turer på egenhånd så godt som hver eneste dag, med unntak av dager med spesielle arrangementer, og mange velger å legge besøket over flere dager for å få med seg alt.

Innvendig er kirken vakkert dekorert med utskjæringer og unike malerier, og den inneholder et alter bygget av ingen ringere enn hoffbyggmester og arkitekt Friederich August Stüler, kjent for sin nygotiske og renessansestil. Les forøvrig mer om andre bygg du kan besøke i Berlin.

Anbefalte aktiviteter i Berlin:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *