• Meny
  • Meny

Kirker i Berlin – hvilke bør du se?

Selv om religion ikke er det første man forbinder med Berlin spiller fortsatt det religiøse en stor rolle i det moderne landskapet i byen. Berlin består av en rekke religiøse bygg og historiske plasser. Vi har tatt en titt på noen av Berlins kirker.

1. Berliner Dom

Kanskje Berlins aller mest kjente kirke. Opprinnelig hadde den rolle som hoffkirke for Brandenburgs kurfyrster, men i senere tid hersket den som kongehus for den geografiske regionen Preussen. Den lutherske katedralen er byens største og fungerer som Berlins vitale hjerte for den protestantiske kirke.

Tusenvis av turister flokker til kirken hvert år for å få med seg konsertene, omvisningene og krypten som befinner seg under kirken.

2. Nikolaikirken

Lokalisert i Mitte, etablert i 1230 og er med det Berlins eldste bygning.

Kjennetegnes for sine to majestetiske spir i kirketårnet, begge oppført i 1876. Ble sterkt skadet under andre verdenskrig, men så totalrenovert i forbindelse med byens 750-års jubileum. Ble videre restaurert i perioden 1980 til 2010. I dag kan legge besøket til Nikolaikirken og oppleve bymuseets utstillinger, i tillegg til en rekke mindre konserter. Eksempelvis er de ukentlige fredagskonsertene svært populære.

3. St. Marienkirche

St-Marienkirche-mary-kirker-mariakirken-berlin

Kirken som på engelsk er bedre kjent som St. Mary’s Church holder til i de sentrale deler av Berlin, like i nærheten av Alexanderplatz. Dens eksakte byggedato er man ikke helt sikker på, men det antas at den stammer fra årene rundt 1290. Utenfor kirken står en statue av den tyske reformatoren og ideologen, Martin Luther.

Legg merke til de hvite, rene linjene på innsiden av kirken. Et fint sted dersom du ønsker stillhet og tid til refleksjon.

Åpen 10.00 til 18.00 i vintersesongen, og 10.00 – 21.00 i sommersesongen.

4. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Du har trolig sett denne kirken på bilder fra Berlin, mye grunnet dens vakre og historiske fasade til tross for svært store skader. Kirken ble oppført mellom 1891-1895 og ble senere totalskadet under andre verdenskrig. Byplanleggerne valgte å bevare den ødelagte fasaden, primært for å sende en beskjed om at krig er en handling med store ødeleggelser og mange triste skjebner.

Senere ble det besluttet at man skulle restaurere kirken til protester fra lokalbefolkningen. Resultatet ble et komprimiss der man lagde et tilbygg, men samtidig lot kirken stå som den er. Mye å se og lære for den historieinteresserte. Verdt et besøk.

Sankt Hedwigkatedralen

Oppført i tidsrommet 1743-1773 under klassisimens periode. Fikk i lange tider stå uberørt før den i likhet med mange andre bygninger, ble totalskadet under andre verdenskrig. Ble senere gjenoppført i nyere tid med moderne interiør og åtte ulike kapell.

Svært mange lar seg forbløffe over den svære kuppelen som må kunne sies å være et arkitektonisk perle. Sett gjerne av en søndagstime eller to for å høre på den vakre orgelmusikken.

Anbefalte aktiviteter i Berlin:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *