• Meny
  • Meny
Fine dagsturer fra Berlin

Dagstur fra Berlin: 5 flotte eventyr på en dag

Det er mange flotte attraksjoner i storbyen Berlin, men det finnes også mange nærliggende byer og finurlige steder du kan oppleve. Ta deg et kort avbrekk fra trafikkorkene og folkehavet, og gå for en dagstur fra Berlin. Du kommer til å bli overrasket over hvilke eventyr som venter. 

Berlin er omringet av et nydelig landskap, og kun en kort tur unna finner du vakre palasser, uberørte parker og nydelige elver. Og selv om mange lar seg friste av naturopplevelsene utenfor byen, vil du også finne gøyenle og morsomme ting å gjøre som vil gi deg en uforglemmelig reise. Kan vi friste med en dagstur fra Berlin til Potsdam? Her blir du introdusert for 5 flotte eventyr som hver av dem kan gjennomføres på en dag.

1. Dresdens vakre landskap og målløse historie

Dresden Tyskland dagstur fra Berlin

Omtrent to timer sør for Berlin finner du Dresden; den blendende hovedstaden i Sachsen som strekker seg langs begge sider av Elben. Byen er hel-restaurert, og har gått fra total ødeleggelse i andre verdenskrig, til å igjen bli en av Europas vakreste barokkbyer. 

Historiske attraksjoner i hjertet av Sachsen

Ikke bare er byen fylt med vakre museumer, men også elegante palasser langs elven og vakre kirker som ble bygget av de saksiske kongene. Dresden er nemlig arving til samlingene som disse kongene tok vare på og verdsatte. 

Verdt å se: Dresden Royal Palace og Frauenkirche 

Og når du først er på plass i Dresden, så må du ta en titt innom de mest verdifulle kulturskattene til byen. Staatliche Kunstsammlungen Dresden (Dresden State Art Collection) er plassert i Dresden Royal Palace og gir deg et eventyrlig innblikk i Dresdens historie. Du finner sjeldne historiske gjenstander og unike samlinger av kunstverk og dekorative statuer. Dette synet vil du ikke gå glipp av. 

Dresden Royal Palace i Tyskland

Dresden Royal palass, sammen med den praktfullt restaurerte Frauenkirche (Vår Frue Kirke), er to av hovedattraksjonene i Dresden. Og det er vanskelig å fatte at den skyhøye kirken en gang ble komprimert til en liten steinhaug. Et mesterverk har steget opp av asken etter andre verdenskrig, og det er beundringsverdig hvordan de har gjenskapt den egenartede kuppelen som falt i 1945.

Adkomst for dagstur til Dresden

Om du velger å gå for en guidet tur i buss, eller å leie bil for dagstur fra Berlin til Dresden, så vil det ta deg mellom 2 til 2,5 timer å kjøre. Men det går også mange togruter langs denne strekningen.  

De raskeste togene tar deg direkte til Dresden på under 2 timer. Nærmere sagt bruker toget fra Berlin til Dresden 1 time og 48 minutter å tilbakelegge strekningen på 166 kilometer. Og om du ikke skulle rekke toget du planla å ta, så kan du trøste deg med at det i 2021 går 41 togruter denne distansen.

2. Sachsenhausen konsentrasjonsleir: en dypdykk ned i historien

Sachsenhausen i Tyskland

Dette er definitivt en minneverdig dagstur fra Berlin som vil gi rom for ettertanke. Andre verdenskrig blir mer og mer fjern, men du vil alltid bli påminnet grusomhetene verden gikk gjennom i historietimene. Ved å ta turen til Sachsenhausen konsentrasjonsleir vil du forstå mer av historien og hva som virkelig foregikk i denne leiren.

En konsentrasjonsleir reist opp av fanger

Sachsenhausen var en av de første konsentrasjonsleirene som ble etablert av det tredje riket. I 1933 sto leiren Oranienburg her, hvor mer enn 3000 mennesker satt fengslet. Men leiren ble til slutt stengt, og Sachsenhausen konsentrasjonsleir ble reist opp i 1936. Bygget ble designet av SS-arkitekter som «den perfekte konsentrasjonsleiren», og det var fangene selv som måtte bygge den.

Det var mer enn 200 000 mennesker som ble fengslet her mellom 1936 og 1945. Blant fangene var politiske motstandere, grupper definert av nazistene som rasemessig eller biologisk underlegne, og borgere fra okkuperte land. Tragisk nok døde tusenvis av mennesker av sykdom, sult, utmattelse og mishandling. Og noen ble ofre for det grufulle utryddelsesprogrammet til SS.  

Historien fortsetter også etter krigen tok slutt

Etter at de få gjenværende fangene ble frigjort i 1945, ble leiren overtatt av sovjeterne. Sovjeterne valgte å benytte bygget til interneringsleir. Og selv om fangene verken ble torturert eller mishandlet, var det likevel så mange som 12 000 tyske nazister som døde av underernæring og sykdom før leiren endelig ble stengt i 1950.

Om du velger å benytte en guide for omvisningen i leiren, vil du bli ennå mer kjent med dens historie. For en slik omvisning får du introdusert leiren av en kunnskapsrik, sertifisert historiker som kan fortelle at leiren som skulle være en mal for de andre leirene, skulle vise seg å ikke være den perfekte konsentrasjonsleiren likevel.

Adkomst for dagstur til Sachsenhausen

Med buss, taxi og bil tar turen fra Berlin til Sachsenhausen kun litt over en halvtime. De fleste guidete turene vil hente deg opp på hotellet eller leiligheten der du oppholder deg, og kjøre deg direkte til leiren.

Om du heller ønsker å benytte deg av den offentlige transporten i Berlin, går det både tog og t-bane til Sachsenhausen konsentrasjonsleir. Denne turen vil da ta cirka 1 time hver vei.

3. Potsdam og dens imponerende Sanssouci Park

Potsdam i Tyskland

Potsdam er hovedstaden i delstaten Brandenburg og ligger 40 kilometer sørvest for Berlin. Dette vakre reisemålet vil gi deg en fantastisk dagstur fra Berlin, og er en av Tysklands mest kjente tidligere keiserlige byer. 

Byen er ikke bare kjent for sine vakre parker og innsjøer, men også for sine gamle prøyssiske rokokko-palasser. I denne vakre byen er flere av stedene beskyttet under UNESCO verdensarvliste, og her har vi valgt å fremheve den imponerende parken, Sanssouci.

Inne i parken er to palasser: Sanssouci Palace, en enetasjes, kuppelformet rokokko-bygning bygget i 1747 basert på tegninger av Fredrik den store. Og det nye palasset (Neues Palais), bygget i 1769, som er kjent for sitt overdådige interiør.

Fredede bygninger og palasser i Sanssouci 

Blant de fredede bygningene, og Potsdams’ mest kjente kongelige eiendom, er Sanssouci Palace. I 1747 ble et slott reist av den prøyssiske kong Frederik den store. Slottet ble tegnet av kongen selv, og bygd i rokokkostil. Siden den gang er bygningen, som ble kalt Sanssouci, blitt utvidet. Og når du besøker stedet vil du garantert bli helt betatt av de nydelige marmorsøylene, takfreskoene og relieffene. 

I parken vil du også få et innblikk i Neptuns grotte. Dette er parkens høydepunkt og ble laget mellom 1751 og 1757 for å gjøre stedet desto vakrere. “Grotten” er et tehus i barokkstil som er dekket i hvit og rosa marmor, og et syn for guder.

Det nye palasset og dets imponerende kunst

Kong Friedriech II bygde det imponerende Neues Palais som et symbol på prestisje. Etter syvårskrigen fra 1756 til 1763 ble den designet for å vise naboene og fiendene hans at de burde ta Preussens nye makt på alvor.

Det store, flotte Neues Palais i Potsdam står i stor kontrast til den lille, intime Sanssouci Palass. De overdådig dekorerte bankettsalene er like fascinerende nå som de var da de ble bygget. I motsetning til lille og intime Sanssouci Park, er det nye palasset et pompøst byggverk med lange suiter med rom, og overdådig dekorerte bankettsaler og gallerier. 

I tillegg kommer vi ikke utenom å nevne den mektige fontenen utenfor palasset med representasjonen av de fire elementene og mytologiske figurer. En severdighet som er vel verdt å merke seg.

Adkomst for dagstur til Potsdam

Potsdam er en lett fremkommelig og begivenhetsrik tur. Du kommer enkelt til med bruk av både bil, tog og buss. En kjøretur med bil eller drosje, vil ta deg cirka en halvtime. Og om du velger å benytte buss som offentlig transportmiddel, vil det ta like kort tid som med bil.

Med tog vil du også bruke en knapp halvtime på distansen for en dagstur fra Berlin til Potsdam. Og høysesongen for guidede dagsturer til Potsdam er fra april til oktober. Men området holder også åpent for turister mellom november og mars, selv om det er færre av turene som tilbys med guide. 

4. Peacock Island – en vakker øy med påfugler

Påfugløya i Tyskland

Peacock Island (Pfaueninsel) har en bestand av påfugler, og har lenge vært et yndet sted for utflukter for både turister og Berlins generelle befolkning. Selv om øyen bare er 1,5 kilometer lang og 500 meter bred kan du fort bruke en halv dag på å utforske den billedskjønne øyen.

Unike planter og frodig vegetasjon

Hele Peacock Island ble skapt for å stå i stil med en engelsk anlagt park og er nå hjemsted for mange sjeldne planter og en hel skog med trær. Og spredt blant den frodige vegetasjonen finner du flere bygninger og minnesmerker. Visste du forresten at påfugler tradisjonelt har blitt avlet på øyer slik at de ikke skulle rømme? Det gjelder også Peacock Island. 

Hvis du besøker øyen om våren, kan du nyte skjønnheten i den nydelige rosehagen i Pfaueninsel. På sensommeren har de fleste av blomstene falmet, men fortsatt vil du kunne få et visst inntrykk av hvor vakker denne delen av øyen er når det er vår.

Angelisk øy med estetiske fasader og bygg

På øyen finner du rekke bygninger, inkludert et minnetempel for dronning Luise som ble bygget i 1829. Og lenger nord ligger Meierigården (Meierei) som ble bygget i 1795, som virkelig er en fryd å utforske. 

I midten av øyen ligger Kavaliershaus fra 1800-tallet med sin gotiske fasade. Og i løpet av dagsturen din må du også ta en titt på den sveitsiske hytten, Schweizerhaus, som ble bygget i 1830, samt fregatt-skuret/fregatthavnen som ble bygget i 1832 for å huse den britisk-produserte fregatten «Royal Louise». Og alt kan nås via sjarmerende gangstier.

Den viktigste bygningen er imidlertid Peacock Island Castle. Slottet ble bygget på slutten av 1790-tallet og ligner en romantisk ruin. Du vil se tvillingtårnene som er forbundet med en gangbro i jern, og bygningen er i dag hjemmet til et lite museum du kan utforske.

Pfaueninsel er den perfekte dagstur fra Berlin for du som vil ha en rolig piknik i idylliske omgivelser. Eller for du som ønsker å gå en tur med familien i et bedagelig landskap. Her kommer du garantert bort fra støyet i storbyen, og kan nyte en avspent dag uten stress.

Adkomst for dagstur til Peacock Island

For å komme fram til Peacock Island må du ta ferje. Og du kan komme til hele øyen med ferge langs elven Havel. Elven dekker et område på 242 dekar, og skysser deg raskt over fra Berlin. 

Fra sentrum i Berlin, er det raskest å benytte t-banen som tar deg til busstasjonen og deretter videre med ferje. Og dagstur fra Berlin til Pfaueninsel utføres som oftest av en guide slik at du selv slipper å ta ansvar for transportbytte i løpet av turen. 

5. Wannsee: villaer og innsjøer

Wannsee innsjø i Tyskland

Wannsee betyr to ting for berlinerne. Det første er referansen til det elegante distriktet med sine fine gamle villaer. Det andre er dens to flotte innsjøer, Grosser og Kleiner (Store og Lille) Wannsee. 

Liebermann-villaen: en tragisk historie

I Wannsee får du mulighet til å ta en titt på Liebermann-villaen hvor kunstneren Max Liebermann begynte å male. Karrieren hans som maler begynte på begynnelsen av 1900-tallet, og mange av hans 200 malerier står fortsatt utstilt i hans originale studio i villaen.

Utstillingen fokuserer på skjebnen til Liebermann og familien hans, og skildrer også konen Martha som begikk selvmord i 1943 for å unnslippe nazistenes forfølgelse.

Den store og den lille innsjø i Wannsee

Innsjøene i Wannsee er det store trekkplasteret og rangerer som et av de beste fritidsområdene for berlinerne takket være de utsøkte strendene, seil- og roklubbene deres. Det er også mange sjarmerende kafeer og restauranter med terrasser som gir utsikt over vannet. Du kan også nyte innsjøene lang de mange attraktive gangstiene.

Grosse Wannsee, som dekker rundt 640 dekar, er en del av en lagune som ble revet ut under istiden og som renner ut i elven Havel. Fra den sørlige enden med Wannsee-broen, som fører Königstrasse fra Berlin til Potsdam, løper en rekke små sammenhengende innsjøer sørvestover i et langt trau. 

Med en dybde på kun 4 meter er Kleiner Wannsee 1,4 km lang og 160 meter bred. Og ved vidden av innsjøen finner du utallige båtklubber, magnifikante bygninger samt graven til den berømte prøyssiske dikteren Heinrich von Kleist. 

Adkomst for dagstur til Wannsee

Hvis du kjører med taxi eller bil vil det ta deg mellom 20 minutter og en halvtime å komme frem til Wannsee. Om du kjører om Am Grossen Wannsee vil du kjøre langs en naturskjønn vei på innsjøens vestbredde. 

Toget vil kjøre deg fra Berlin til Wannsee på 20 minutter, mens den offentlige bussen vil bruke cirka 40 minutter på turen. En flott dagstur som gir deg kort reisevei, og tilbyr en flott dag langs innbydende innsjøer og sjarmerende villaer.

Dagsturer fra Berlin: et dypdykk i Tysklands historie

En tur til Tyskland vil for alltid påminne oss om verdenshistorien. Men som du ser så har Tyskland og Berlin så utrolig mye flott å tilby. Og en tur til Berlin bør også inkludere dagsturer til nærliggende områder. 

I tillegg til attraksjonene vi har nevnt over bør du også vurdere å ta en titt innom disse reisemålene:

  • Klein Glienicke, en sjarmerende liten landsby ved innsjøen med samme navn mellom Potsdam og Berlin.
  • Düppel – museumslandsbyen, perfekt for familier. En landsby som er rekonstruert for ligne middelalderen fra tidlig 1200-tall. Den består av gamle hus, fjøs, verksteder, smedbutikk og skomakerbutikk. 
  • Militærhistorisk museum i Berlin-Gatow Airfield, huser et stort antall tyske militærfly som kommer både fra første verdenskrig, andre verdenskrig og fra NATO-perioden.

Med et slikt utvalg vil du ikke ha noe problem med å velge deg ut en dagstur fra Berlin. Selv om du har reist på storbyferie, er det fint å kjenne til alle alternativene du har for en liten utflukt når du ønsker et litt mer historisk inntrykk av Berlins historie.

Les også: Transport til/fra flyplassene i Berlin

Anbefalte aktiviteter i Berlin:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *