• Meny
 • Meny
Reise til tyskland oktober tips få med seg

Reise til Tyskland i oktober? Dette må du få med deg

Oktober er en ideell måned å besøke Tyskland. Været er de fleste steder fremdeles mildt og behagelig. Man unngår både hetebølgene som kan oppstå på sommeren og kulden og det sure været som preger vinteren.

Prisene er også generelt lavere utenfor turistsesongen og det vil være mindre kø og trengsel ved attraksjonene grunnet færre turister.

Det finnes også en rekke festivaler man bør oppleve, og oktoberfest er kanskje den mest kjente. I denne artikkelen skal vi se litt på hvilke opplevelser og festivaler de største tyske byene har å tilby i oktober. 

Dagstur til Neuschwanstein og Linderhof slott

Dagstur til slott i München

Om du er i München kan det virkelig anbefales å ta en dagstur til de kjente slottene Neuschwanstein og Linderhof. Bygningene er områdets mest kjente severdigheter og kan skilte med virkelig fantastisk arkitektur.

Området rundt er preget av dalfører og nydelige fjellformasjoner, noe som setter prikken over i-en. Turen egner seg like godt hele året, men om du reiser i oktober kan du nyte godt av flotte høstfarger i omgivelsene rundt.

Det kan anbefales å bestille tur gjennom den kjente turleverandøren Get Your Guide. For en fornuftig sum får du både busstur til slottene og guidet tur. Inngangsbilletter til slottet kan kjøpes ved bestilling eller på selve reisedagen.

Turen starter med busstur fra München i behagelige busser. Etter ankomst venter en guidet rundtur i Linderhof-slottet og omgivelser. Deretter blir det en tur til byen Oberammergau der det blir tid til både shopping og noe fine plasser for bilder.

Til slutt blir det omvisning i Neuschwanstein-slottet, før dere returnerer til München. Bestill tur her

Du får disse fordelene:
 • Adgang til slottet
 • Setereservasjon i restauranten
 • Gå forbi køen

Jeg kan derfor anbefale å bestille inngangsbilletter gjennom den verdenskjente turleverandøren Get Your Guide. For en fornuftig sum får du kombinasjonsbilletter som sikrer deg både adgang til slottet, samt såkalte “Skip the line” billetter. Bestill billetter her

München

Oktoberfest i Tyskland

Det var i Bayern og München oktoberfest startet, og her kan du oppleve originalen. Hver høst i september og oktober tiltrekker festivalen 6,4 millioner besøkende fra hele verden. Sammen med lokalbefolkningen feirer de bayersk kultur, mat og selvfølgelig øl. I løpet av feiringen av oktoberfest serveres ikke hvilket som helst øl, det er lokalt “oktoberfestbier” som gjelder. 

Oktoberfest

Oktoberfest Tyskland party

Oktoberfest er verdens største og mest kjente ølfestival som årlig arrangeres i München i Bayern, Tyskland. Oktoberfest er en viktig del av den bayerske kulturen, og har blitt arrangert siden 1810. Festivalen går over 2 uker og varer fra slutten av september til den første helgen i oktober.

Dette er en av de største begivenhetene i Tyskland, og noe alle bør få med seg. Etter hvert har andre byer i Tyskland og over hele verden også begynt å feire oktoberfest, etter modell av festivalen i München. Her skriver vi litt om hvor og hvordan oktoberfest feires i de største tyske byene.

Visste du at oktoberfest faktisk ikke startet som en ølfest, men som en feiring av bryllupet mellom Bayerns kronprins Ludwig og hans brud, prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen. Da Ludwig og Therese giftet seg i 1810, ble bryllupet markert med en stor, offentlig fest og siden har det blitt feiret Oktoberfest hvert år.

Andre ting å gjøre i München:

 • Munich Residenz Museum –  det anbefales å sette av minst en halv dag til å utforske denne vakre kongelige residensen, og du kan benytte deg av de gratis lydguidene. 
 • Augustiner Bräustuben er hjemstedet til Münchens eldste øl. Dette er et rustikt og autentisk mikrobryggeri som er populært blant både lokale og turister. Livemusikk og arrangementer med bayersk dans finner ofte sted i ølhallen og på gårdsplassen. Fra takterrassen har man fantastisk utsikt, og på menyen finner du kraftig lokal bayersk mat.
 • Frauenkirche ligger i gamlebyen og er Münchens mest berømte landemerke. 
 • Den Engelske Hagen (The Englische Garten) er en av verdens største parker. Den er ‘større enn Central Park i New York, og her er det nok av ting å se og gjøre.

Berlin

Berlin Alexanderplatz

Selv om det er München og Bayern som har originalen, kan man også oppleve god stemning og feiring av oktoberfest flere steder i Berlin. Den største festplassen, Zentral Festplatz am Kurt-Schumacher-Damm, finner man i nærheten av Tegel flyplass litt utenfor Berlin sentrum. Her finner du mange telt hvor du kan kjøpe øl og mat og også et populært tivoli.

Det største party-teltet er på hele 1600 kvadratmeter og her kan det bli ganske livlig. Serveringen stenger rundt midnatt og prisen på inngangsbilletten kan variere. Det serveres øl hver dag under oktoberfest, men mest livlig er det i helgene. Merk at det kan være utfordrende å få plass på offentlig transport tilbake til Berlin sentrum rett etter stengetid, men det er også muligheter for å ta taxi. 

Dersom du ikke ønsker å reise ut av Berlin sentrum kan du oppleve oktoberfest på Alexanderplatz. Her finner du en såkalt “biergarten” eller ølhage, som er et hyggelig område hvor det finnes både innendørs og utendørs sitteplasser og det serveres øl og mat.

Andre ting å gjøre i Berlin:

 • Riksdagsbygningen i Berlin er den mest besøkte attraksjonen i hele byen. Her holder Tysklands folkevalgte nasjonalforsamling til. Bygget stammer fra slutten av 1800-tallet, og har en stil fra nyrenessansen.
 • Berlinmuren Minnesmerke er et område i Bernauer Strasse som omfatter omtrent 60 meter av grenseanlegget hvor Berlinmuren tidligere var bygd. I dag finner man et informasjonssenter på området hvor man kan lære mer om Berlinmuren og dens historie. 
 • Brandenburger Tor er den kjente byporten like ved Pariser Platz i Berlin. Dette store monumentet har blitt et av selve symbolene på Berlin.
 • Minnesmerket over Europas myrdete jøder er et stort monument i Berlin til minne om alle jøder som ble drept under nasjonalsosialismen på 1930-, og 1940-tallet.

Hamburg

Hamburg Tyskland

Hamburg har blitt en populær by for nordmenn å besøke. I Hamburg feires oktoberfest med autentisk tysk øl, mat, vin, musikk, dans, bilshow, live underholdning og en konkurranse blant lokale bryggerier. Disse årlige begivenhetene arrangeres hver september og oktober i Memorial Park.

Andre anbefalte ting å gjøre i Hamburg: 

 • Carl Hagenbecks Tierpark er hjem for over 2500 dyr av 360 forskjellige arter og går for å være Tysklands største og beste dyrepark.
 • The Dungeons er et skrekk-museum hvor man kan oppleve de gruvekkende episodene i byens historie, som Svartedauen, vikingangrep og den store bybrannen.
 • Hamburgs erotiske kunstmuseum ligger selvfølgelig ved Reeperbahn og her finnes verdens største samling av erotisk kunst fra de siste århundrene. 

Køln

Köln i Tyskland kafe

Også i storbyen Køln arrangeres det nå oktoberfest. Det største teltet befinner seg i området Südstadion Fortuna Köln og er på hele 3000 kvm. Her arrangeres det konserter og serveres lokal mat og øl. Det selges også all-inclusive billetter og kjøper du en av disse kan du nyte ubegrensede mengder lokalt øl, vin, prosecco og alkoholfrie alternativer. 

Andre anbefalte attraksjoner i Køln:

 • Kølnerdomen er en av Tysklands mest besøkte attraksjoner. Denne enorme katedralen ble bygget over 600 år er blant verdens høyeste katedraler. 
 • Rheinauhafen er et moderne strøk langs elvebredden og her finner du et bredt utvalg av både restauranter, museer og kunstutstillinger. Her finner du også et livlig natteliv. 
 • Sjokolademuseet har ni avdelinger med utstillinger fordelt på 4000 kvadratmeter. Her kan du lære alt du ikke visste om sjokolade mens du smaker på godbitene.

Frankfurt

Oktoberfesten i Frankfurt feires hvert år på Commerzbank Arena og er en av de mest populære festivalene i Tyskland. Her kan du oppleve liveshow med kjente artister, eget lokalt festivaløl, smakfulle oktoberfest-spesialiteter og et mangfoldig program.

Andre ting som er verdt å få med seg i Frankfurt:

 • Alte Oper – en vakker bygning som opprinnelig ble bygd som et operahus, men som i dag brukes som konserthus. 
 • Jødisk museum – et velholdt og informativt museum med fokus på holocaust. 
 • Main Tower – Har du lyst på spektakulær utsikt over Frankfurt kan du besøke dette utkikkstårnet og ta heisen til utsiktsetasjen som befinner seg 200 meter over bakken. Tårnet befinner seg like ved Willy-Brandt-Platz.
 • Palmengarten – i Siesmayerstraße 61 finner du byens vakre botaniske hage. Den er åpen hele året, men åpningstidene varierer med årstidene. 

Dresden

Oktoberfesten i Dresden kalles også Pichännel-festivalen og byr på et spektakulært program. Du kan prøve spesialbygget Pichmännel-festivaløl, og en rekke band og artister opptrer i løpet av festdagene. 

Andre severdigheter i Dresden: 

 • Frauenkirche kalles også «Church of Our Lady» og er en av de mest berømte turistattraksjonene i Dresden.
 • Brühlsche Terrasse kalles for «Europas balkong» ligger mellom elven Elbe og Dresdens gamleby. Det er en vakker promenade med en rekke historiske monumenter og historiske bygninger.
 • Elvecruise med tradisjonell dampbåt er en av de koseligste utfluktene man kan gjøre i Dresden. 

Hannover

Oktoberfesten i Hannover finner sted på Schützenplatz. I tillegg til de tradisjonelle ølteltene finner du også morsomme aktiviteter for barna, som kan være med på blant annet dukketeater, ansiktsmaling og flere aktiviteter knyttet til kunst og håndverk. Her finner du også et område med både gammeldagse og nye karuseller og andre tivoli-attraksjoner. 

Cannstatter Wasen i Stuttgart

Oktoberfest er ikke den eneste ølfestivalen i Tyskland. Cannstatter Wasen startet som en høstmesse i 1818 og ble raskt en av de mest kjente og populære ølfestivalene i Tyskland.

På denne festivalen får du servert ekte schwabisk mat, øl og vin. Det er tradisjon for å ta med familien på tivoli, og på festivalområdet finner du verdens største mobile pariserhjul. 

Et av høydepunktet er åpningsparaden med hestevogner og folk med lokale folkedrakter. 

Ludwigsburg gresskarfestival

Ludwigsburg gresskarfestival

Den største gresskarfestivalen i verden foregår i Ludwigsburg i Tyskland. På denne festivalen kan du se mer enn 450 000 gresskar på utstilling. Det stilles ut mer enn 600 varianter, alt fra prydgresskar til forseggjorte utskårne skulpturer laget av gresskar.  

Gresskarfestivalen i Ludwigsburg lover en hel dag med moro for hele familien, med ulike arrangementer og aktiviteter for alle aldre. Man kan nyte alle de fantastiske installasjonene laget av gresskar, eller lære å skjære ut sine egne gresskarfigurer. Det arrangeres historiefortelling for barn og omvisningsturer for voksne. 

Det arrangeres også flere forskjellige konkurranser. Høydepunktet er et båtkappløp hvor folk bruker uthulte flytende gresskar som båter. Alt dette skjer i de vakre omgivelsene rundt Ludwigsburg palass og de vakre hagene i området. 

De fleste gresskarene dyrkes i distriktet Ludwigsburg og områdene rundt Stuttgart. 

Selvfølgelig står gresskar og retter laget av gresskar på menyen. Du kan prøve alt fra vafler laget med gresskar, suppe og den lokale favoritten Maultaschen, som er en rett som minner om ravioli. Du kan til og med smake på øl med gresskar. 

Festivalen er åpen hver dag, men åpningstidene kan variere fra år til år, derfor kan det være lurt å sjekke på festivalens hjemmesider hvilke åpningstider som gjelder. 

Vinfestival på Staufenberg slott i Schwarzwald, Freiburg

Staufenberg slott i Schwarzwald er stedet for Tysklands største vinfestival med mer enn 100 000 besøkende. Dette er også den nest største vinfestivalen i verden, etter den nærliggende festivalen i Dürkheimer Wurstmarkt.

En vindronning og en vinprinsesse blir kronet i løpet av festivalen. Besøkende blir servert vin i  begre kjent som dubbeglas, regionale 50 cl-glass egnet for viner fra Pfalz-regionen.

Lysfestivalen i Berlin

Lysfestivalen i Berlin

Lysfestivalen i Berlin, også kalt Festival of Lights, er at arrangement hvor mer enn 45 av Berlins mest ikoniske landemerker og historiske bygninger blir opplyst hver kveld.

Lyssettingen gjøres ved hjelp av laserlys og projeksjoner som forvandler kjente bygninger til lerret for kunstnere som forteller historier ved hjelp av lyseffekter.  I 2021 ble det i løpet av 10 netter arrangert hele 120 show på 75 ulike lokasjoner. Både lokale og internasjonale lyskunstnere deltar, og festivalen er blitt en av de største og mest populære lysfestivalene i verden. 

Monumentene som blir opplyst ligger hovedsakelig i sentrum av Berlin. De fleste blir opplyst hver kveld fra rundt klokken åtte til midnatt. Enkelte projeksjoner og show er av kortere varighet. Blant bygninger og minnesmerker som lyses opp finner vi blant annet Staatsoper unter den Linden, Potsdamer Platz, Radio Tower, Berlin Central Station, Brandenburger Tor og Charlottenburg Palace. Fullstendig oversikt over hvilke bygninger som lyses opp, kart og bilder av tidligere utstillinger kan man finne på den offisielle Festival of Lights-nettsiden. 

I tillegg til de fra flotte lysshowene, inkluderer Festival of Lights også ulike kunst- og musikkarrangementer samt guidede turer som går under navnet LightSeeing: Det arrangeres omvisningsturer med buss, båt, sykkel og til fots.

Fotoverksteder, åpent hus i utvalgte bygninger og veldedige arrangementer er også en del av festivalen.

Frankfurt bokmesse

Bokmesse i Frankfurt

Frankfurter Buchmesse,  eller Frankfurt Book Fair, er verdens største bokmesse. Her samles bokelskere, forlag, oversettere og forfattere fra hele verden. Hvert år tiltrekker bokmessen mer enn 300 000 besøkende fra 100 land. I løpet av festivalen leses mer enn 400 000 bøker.

Du kan oppleve opplesninger, utstillinger, konserter, diskusjonsfora, filmer og presentasjon av nye og gamle bøker.

Bokmessen i Frankfurt har en tradisjon som strekker seg over mer enn 500 år. Før de trykte bøker kom, var den generelle varemessen i Frankfurt stedet for salg av håndskrevne bøker, allerede på 1100-tallet. I dag tiltrekker ikke bare festivalen seg forfattere og forlag, men også multimedie- og teknologiselskaper. 

Tysklands nasjonaldag 3 oktober

Tysklands nasjonaldag, “dagen for tysk enhet” blir markert den 3 oktober hvert år. Dette er datoen for den tyske gjenforeningen i 1990. Gjenforeningen mellom tidligere Vest-Tyskland og DDR ble muliggjort gjennom Berlinmurens fall i 1989 og de europeiske kommunististiske regimenes sammenbrudd. Dette er en nasjonal merkedag som nesten alle tyske byer markerer. Siden denne dagen er en offentlig fridag, vil banker, dagligvarebutikker og mange virksomheter være stengt.

Les også: De beste og mest populære bydelene for overnatting i Berlin

Anbefalte aktiviteter i Berlin:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *