• Meny
  • Meny

Holocaust-monumentet i Berlin

Knapt hundre meter fra den bunkeren hvor Adolf Hitler skal ha blitt funnet død på slutten av andre verdenskrig i 1945, like ved Brandenburger Tor, finner man Holocaust-monumentet i Berlin. Et monument reist til minne om de nærmere seks millioner jøder som på så tragisk vis mistet livet i de årene krigen varte.

Selve monumentet består av 2.711 sementklosser i alle størrelser og variasjoner. Noen så små som 0,2 meter, andre opp til nærmere fem meter. Disse klossene er plassert ut over et 19.000 kvadratmeter stort areal, noe som gjør en tur inn i selve monumentet til en svært spesiell opplevelse. Små barn bør holdes under oppsyn, da monumentet for disse lett kan fortone seg som litt av en labyrint.

Guidede turer og besøkssenter på Holocaust-monumentet

Holocaust-monumentet-Berlin-turister-severdighet

Man kan besøke monumentet hver dag, hele døgnet, hele året, og det koster ingenting med mindre man velger å melde seg på en av de guidede turene. Disse finnes på en mengde språk, også norsk, hvis man ønsker det. Det er forholdsvis enkelt å komme til monumentet ved hjelp av offentlige transportmidler, og det finnes en egen parkeringsplass hvis man ankommer med bil.

Vær imidlertid oppmerksom på de restriksjonene som gjelder for området, for eksempel skal det være stille, man kan ikke røyke der, eller snakke høylytt i telefon, for å nevne noe.

Under Holocaust-monumentet finner man et besøksenter som viser Holocaust i ord og bilder, og er en sterk opplevelse som ikke anbefales for barn under 12 år.

Monumentet er tegnet av den amerikanske arkitekten Peter Eisenman og ble åpnet for publikum i 2008. Les forøvrig mer om andre kjente monumenter og bygninger i Berlin.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *