• Meny
  • Meny
Holocaust-monumentet i Berlin

Holocaust-monumentet i Berlin

Knapt hundre meter fra den bunkeren hvor Adolf Hitler skal ha blitt funnet død på slutten av andre verdenskrig i 1945, like ved Brandenburger Tor, finner man Holocaust-monumentet i Berlin. Et monument reist til minne om de nærmere seks millioner jøder som på så tragisk vis mistet livet i de årene krigen varte.

Selve monumentet består av 2.711 sementklosser i alle størrelser og variasjoner. Noen så små som 0,2 meter, andre opp til nærmere fem meter.

Disse klossene er plassert utover et 19.000 kvadratmeter stort areal, noe som gjør en tur inn i selve monumentet til en svært spesiell opplevelse. Små barn bør holdes under oppsyn, da monumentet for disse lett kan fortone seg som litt av en labyrint.

Omvisning på Sachsenhausen konsentrasjonsleir

Omvisning på Sachsenhausen konsentrasjonsleir

Om dere har tid kan det anbefales å bli med på en halvdagstur til Sachsenhausen konsentrasjonsleir. Her vil dere få et innblikk i historien og fasilitetene til det brutale anlegget.

Omvisningen finner sted i form av at dere går gjennom fasilitetene mens dere hører guiden fortelle om hvordan hverdagen var for fangene. Det er utvilsomt både tungt og veldig tankevekkende, men samtidig er det lærerikt å vite hvilke grusomheter som har funnet sted. 

Billetter til omvisning kan kjøpes gjennom den verdenskjente reisearrangøren Get Your Guide. Inkludert i prisen er adgang til Sachsenhausen konsentrasjonsleir, omvisning gjennomført av lisensiert guide og obligatorisk donasjon til minnesmerket (donasjonen er øremerket vedlikehold).

Omvisningen gjennomføres av en meget dyktig guide som gjør sitt for at opplevelsen blir særdeles spekket med kunnskap.

Dere møter guiden deres i Berlin på avtalt sted, og deretter tar dere toget sammen til Sachsenhausen. Billett til toget kjøpes på forhånd. Det er da snakk om en såkalt 1 dagers billett til kollektivtransport for sone ABC som koster rundt 10 euro.

Fra togstasjonen er det ca. 30 minutters gange til Sachsenhausen. Det er derfor en fordel med gode sko.

Alt i alt er dette en tur som kan anbefales på det varmeste. Veldig lærerikt og en opplevelse for livet. Billetter kjøpes her

Guidede turer og besøkssenter på Holocaust-monumentet

Holocaust-monumentet-Berlin-turister-severdighet

Man kan besøke monumentet hver dag, hele døgnet, hele året, og det koster ingenting med mindre man velger å melde seg på en av de guidede turene.

Disse finnes på en mengde språk, også norsk, hvis man ønsker det. Det er forholdsvis enkelt å komme til monumentet ved hjelp av offentlige transportmidler, og det finnes en egen parkeringsplass hvis man ankommer med bil.

Vær imidlertid oppmerksom på de restriksjonene som gjelder for området, for eksempel skal det være stille, man kan ikke røyke der, eller snakke høylytt i telefon, for å nevne noe.

Under Holocaust-monumentet finner man et besøksenter som viser Holocaust i ord og bilder, og er en sterk opplevelse som ikke anbefales for barn under 12 år.

Monumentet er tegnet av den amerikanske arkitekten Peter Eisenman og ble åpnet for publikum i 2008. Les forøvrig mer om andre kjente monumenter og bygninger i Berlin.

Anbefalte aktiviteter i Berlin:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *