• Meny
  • Meny

Lustgarten i Berlin

Lustgarten i Berlin er et vakkert lite parkområde på øya Museumsinsel beliggende i elven Spree som renner gjennom byen. Parken var opprinnelig anlagt som kjøkkenhage til Berlins Stadtschloss, byslottet, som ble anlagt på stedet på begynnelsen av 1600-tallet.

Noe senere ble hagen omlagt til et rekreasjonsområde for adelen, og den fikk også det navnet den har i dag, Lustgarten, som kort og godt betyr “lysthaven”.

På tidlig 1700-tallet ble parken atter igjen ombygget, og denne gangen ble det anlagt symmetriske stier og fontener. En kort periode ble den også brukt som paradeplass, blant annet av keiser Wilhelm den første, men ble videre igjen tatt i bruk som parkområde, nå også av allmennheten, hvilket den også er i dag.

I dag fungerer parken som rekreasjonsområde både for turister og fastboende, da den er en kjærkommen grønn lunge i en ellers travel verdensmetropol, som Berlin har utviklet seg til å bli.

Lustgarten – et sted for refleksjon og avslapping:

lustgarten-hage-museumsinsel-berlin-reiseguide

Tidligere Marx-Engels-Platz

Parken har også gjennom tidene vært åsted for flere store forsamlinger og politiske demonstrasjoner, og Adolf Hitler holdt en gang en parole for nærmere en million mennesker på plassen.

Etter krigen var parken preget av store dype bombekratre, og det tok flere år før den var klar til bruk som park igjen. Da Berlin ble delt i en østlig og vestlig sektor i 1961, endte Lustgarten opp i den østlige delen, og ble omdøpt til Marx-Engels-Platz, et navn den beholdt frem til sammenslåingen og murens fall i 1989.

Å komme til Lustgarten er svært enkelt, og er man først i området er det mengder av historiske og kulturelle severdigheter man bør få med seg, deriblant Pergamonmuseet og Berlinerdom.

Anbefalte aktiviteter i Berlin:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *